Amb aquest llibre hem volgut fer un recull d’articles la finalitat del qual és, en primer lloc, omplir un buit historiogràfic. Però també ha estat aportar una nova perspectiva del període que va des de finals del segle XIX fins a principis del segle XX. Una perspectiva que s’enquadra en allò que anomenem la microhistòria i la intrahistòria. Ens interessa la manera d’escriure, de viure el món d’aquelles persones, acostar-nos als documents originals que hi ha a l’arxiu. I extreure d’eixos documents com era el dia a dia de les persones, les mentalitats, les expectatives. En definitiva com deia Unamuno, “la vida silenciosa de millones de hombres (…)”. Ens movem, així mateix, dintre del camp de la història social, una metodologia que beu de la historia social renovada per E. P. Thompson. Sense oblidar les necessàries relacions socials, de classe o les estructures econòmiques i polítiques ens centrem més aviat en els individus.
Pel que fa a l’estil que pensem que ens caracteritza, i que utilitzem deliberadament, és eixe estil narratiu, literari, que inclús s’acosta al conte. Pensem que és el que més s’adiu a allò que volem fer i el que millor connecta el lector amb els personatges i amb la situació que viuen. El llenguatge i les seues expressions, l’ortografia, la toponímia que hi apareix, la manera que tenen de contar allò que passa ens diu molt de la manera de veure el món que tenien els nostres avantpassats i en quines circumstàncies es movien.
Josep Ciscar Vercher ha estat professor de Geografia i Història, situació que compaginava amb la de professor associat de la Universitat de València, on impartia classes en el Màster de Professorat en Secundària i a la Facultat de Magisteri.
Actualment és cronista oficial de Tavernes de la Valldigna.
En el camp de la didàctica té diverses publicacions, que tracten temes com ara la formació del professorat, l’educació mediambiental, els llibres de text, els espais escolars o el paper de la innovació educativa. Els seus treballs obtingueren diversos premis com ara el Premi 2002 de la Comunitat Valenciana a la Innovació Educativa pel seu treball Viatge en el temps al poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses o els XX Premios Francisco Giner de los Rios a la Mejora de la Calidad Educativa de 2003 pel seu treball Itinerari geogràfic i mediambiental i dos breus apunts històrics.
En l’actualitat, la seua activitat se centra en la investigació i publicació d’estudis d’història local de Tavernes, i la temàtica gira al voltant de la Primera República, la repressió franquista o la vida quotidiana a la Valldigna a finals del segle XIX i principis del segle XX.
Pel que fa a la historia de la Valldigna, i la de Tavernes de la Valldigna en concret, ha publicat dos llibres: La Primera República a Tavernes de la Valldigna: institucions i vida política” i El castell de la Reina Mora i la Valldigna del s. XV al XVI.